Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A 2-napos érzelmi intelligencia tréningről a legfontosabbak

ei-88.jpgÉrzelmi intelligencia képzéseinkről 

Kezdjük ott, hogy miért fontos az érzelmi intelligencia
A L'oreálnál az EQ alapon szelektált értékesítők évi 91.370 dollárral többet adtak el, mint a régi kiválasztási rendszer szerint felvett értékesítők. És a fluktuáció is drámaian kisebb volt közöttük. Miután egy termelővállalatnál az ellenőrök ÉI-tréningen vettek részt, a leállások 50%-kal csökkentek, a panaszok száma az éves 15-ről átlag 3-ra csökkent, a cég túlteljesítette termelékenységi célját. A magas stressznek kitettek közül azok, akik képesek voltak gondolkodásukkal érzelmeiket menedzselni, NEM mutattak nagyobb halálozási adatokat, mint az alacsony stresszel élők. Az érzelmi intelligencia több modellje közül tréningünk a Goleman-féle megközelítésre épül. Goleman eredeti rendszerében az érzelmi intelligenciának 5 területe, és 19 alkompetenciája volt. Amióta ő is az ön-motivációt az érzelmi önmenedzsmentbe gyömöszölte, az érzelmi intelligencián belül 4 nagy területről beszélünk. 


Az érzelmi intelligencia (korábban 5, ma már) 4 területe

1. Magunk és saját érzelmeink megértése (én-tudatosság). 
2. Érzelmeink menedzselése, a lelki állóképesség, stamina. Ez a negatív érzelmek, benne például a harag és a düh menedzselésének készsége. Az a készség, hogy kudarc, kritika, csalódás, az élet egy-egy pofonja után összeszedjük magunkat, felálljunk és menjünk tovább. Hogy túl tudjunk lenni a "rossz dolgokon". Reziliencia. 
2.1. Az ön-motiváció. A kitartás, az állhatatosság. Az a képesség, hogy célokat tűzzünk ki, tervet készítsünk és nap mint nap, hétről hétre, hónapról hónapra, évről évre haladjunk a terv szerint a célok felé. 
3. A társas tudatosság, mások érzelmeinek felismerése, megértése, az együttérzés (empátia), a beleérzés és segítség.
4. Kapcsolataink építésének a képessége. 

Mindez együtt, angolul: "being heart smart".
Az érzelmi intelligencia legújabb megközelítéseiben az érzelmi intelligencia része az egyén közérzete/motiváltsága/energiaszintje, a stresszmenedzsment készsége (voltaképpen az érzelmi önmenedzsment), az alkalmazkodás/adaptáció készsége, az empátia és az intraperszonális ügyesség. Utóbbin belül a magas önbecsülés, önismeret, amely (értelemszerűen) igen komolyan hat az asszertivitásra. 
Az érzelmi intelligencia nem csak született, hanem tanult készség is (nature and nurture), magyarán fejleszthető. MIÉRT JÖJJÖN EL EQ-KÉPZÉSÜNKRE?
Élete egyik legjelentősebb tréningjét ígérjük. Sem a génjeit, sem a teljes szocializációját, ide értve az egész gyerekkort és a több százezer interakciót a szülőkkel, testvérekkel, tanárokkal stb. egy kétnapos nem fogja át- és felülírni. De fontos felismerésekhez jut, és konkrét, már a tréningen is gyakorolt, majd a nagybetűs életben tovább gyakorolható lépéssorokat visz haza, hogy folyamatosan gyakorolva építse EQ-ját. 


IQ és EQ
Életminősége, magánéleti és munkahelyi sikere inkább múlik az EQ-ján, mint az IQ-ján.
Számos IQ-val kapcsolatos kutatást végeztek, a kutatások szerint a munkateljesítmények szórását az intelligencia 4 és 25% közötti mértékben magyarázza. Ha az adott munkakörhöz szükséges kognitív képességekkel bírunk, akkor 75-96%-os mértékben az érzelmi intelligencia dönti el, hogy mi, vagy a kollégánk kapja az előléptetést. Az érzelmi intelligencia dönti el, hogy Ön vagy a munkatársa fog sokszorosan többet értékesíteni. Sőt. Sok tényezőn keresztül (stresszmenedzsment, pozitív szemlélet, társas kapcsolatok, képesség hajnalban kelni és menni az uszodába), hogy Ön, vagy ő él tovább. Hogy Ön vagy "ő" él jobban. Warren Buffet, Elon Musk soha nem nyugszik. Egy vállalkozó képtelen időt tékozolni órákig tartó facebookozással, céljai vannak és tesz az elérés érdekében. Persze az sem jó, ha valaki a ló másik oldalára kerül, nem kapcsolódik ki, elhanyagolja a családját. De szívszorítóan gyakori, hogy a 140-es IQ-jú, de kvázi nulla én-tudatosságú és alacsony érzelmi önmenedzsmenttel sújtott ember 30 évesen is a Mama-hotelben lakik.
Telik az idő, marad a bérelt lakás (köznyelvi helytelenséggel az "albérlet") és már álmodozni sem mer okos emberünk. Férj/feleség sehol. Hiszen ki kötné össze egy "sodródóval" az életét? Miért lenne bárki társa valakinek, aki semmit nem tett le az asztalra, ál-tevékenységekbe menekülve tesz-vesz? És amikor meghalnak a szülei, amikor elviselhetetlenné adódik össze a kudarc és a magány, 50-nél jöhetnek az önpusztító pótcselekvések, pl. alkoholizmus.  


Kiknek/kinek ajánljuk az érzelmi intelligencia képzést?

Ha vállalkozó, ha ügyfélszolgálati vagy értékesítési területen dolgozik, vagy vezető, egyenesen el "kell" jönnie. Ha projekteken vagy mátrix szervezetben dolgozik pláne. De az érzelmi intelligencia tréning hasznos mindenkinek. És mindenkinek máshogy. Pl. az ún. "A-típusú" személyiségbe tartozó felső vezetőknek az érzelmi intelligencia tréning remek infarktusmegelőző edzés.
 

Tematika:


Én-tudatosság és önismeret
selfawareness.jpgA tréningen olyan felismerésekhez jut, amelyekhez lehet, hogy soha és sehol máshol. Itt az érzelmi ön-tudatosságra koncentrálunk.

Hiszen ritkán gondolunk arra, hogy mit érzünk. Nagyon sokan a tréning előtt soha nem tették még fel maguknak ezt a kérdést. De ha mégis, akkor sem tudjuk szavakba önteni, hogy mit is érzünk. Magyarán nem tudjuk (!), hogy hogyan vagyunk, de ha tudjuk sem tudjuk kifejezni :)). 

 

Ami attól gyönyörű, hogy a kérdést folyamatosan halljuk. Életünk leggyakoribb kérdése. Ezt kérdezik a folyosón, az ebédlőben, a lépcsőházban, liftben, horgász-tó partján, bevásárlóközpontban, videokonferencián. "Hogy vagy?". És a "hogy vagy?" kérdésre vagy azt mondjuk, hogy "kösz jól, és Te?", vagy bedobunk egy ál-happy "soha jobban-t". Vagy csak annyit mondunk: "Kösz". Gyakori még a "voltam jobban is". Persze sokszor nem akarunk az esetek "hmmm" százalékában nem is túl mély, nem is mindig maximálisan őszinte (eleve a kérdésnek más a szociálpszichológia funkciója) érdeklődésre felelni. De a "poén" az (és ez nagyon nem vicces), hogy sokszor magunknak sem tudunk a kérdésre felelni. Fel sem tesszük magunknak a kérdést, hogy hogyan vagyunk, mit is érzünk. A tréningen arra is törekszünk, arra, hogy észleljük a gondolatainkat és ÉRZÉSEINKET. És ehhez érzelmi szótárat alkotunk. A tréningen gyakoroljuk a tudatos jelenlétet, amely jelenti a külvilág és saját magunk érzékelését is. 
 Érzelmi önmenedzsment

welcome-to-therealworld.jpgTételezzük fel, hogy megsértették. Mondjuk lehülyézték. Vagy nem kapott akkora béremelést, mint a többiek. Vagy nem kapott jutalmat. Méltánytalanság történt Önnel. Levegőnek nézik. Kihagyták valamiből. "Elfelejtették" meghívni egy buliba.

Írásbeli figyelmeztetést kapott. Kirúgták, pontosabban választhatott, hogy kirúgják vagy aláírja a közös megegyezést. Ez mind fáj. Kegyetlenül fáj.
Üdvözlet a valóságban.... Ez mind-mind benne van az élet nevű pakliban. 

 


Az érzelmi intelligencia tréningen gyakorlatokat fog végezni, konkrét, az érzelmeit "menedzselő" gyakorlatokat tanul majd. Fejleszti azt a készségét, hogy kudarc, kritika, csalódás, az élet pofonjai után gyorsan felálljon. Ezt hívjuk úgy az angol resilience-t átvéve, hogy "reziliencia".
Ne adj Isten meghalt a párja, kapott egy MRI után egy olyan diagnózist, hogy ........ vagy megcsalták, uram bocsá' családon belüli erőszak áldozata, diszkriminálják a munkahelyén, a főnöke pokollá teszi az életét. Az érzelmi önmenedzsment arról szól, hogy összeszedje magát. Hogy menjen tovább. Hogy túl tudjon lépni a "rossz dolgokon".
Fejleszti a harag, düh, kétségbeesés, szorongás, egyszóval a "rossz" érzelmek menedzselésének készségét. Fejleszti majd reziliencia-készségét, hogy ne azt olvasgassa majd non-stop, hogy melyik munkatársnője aznap éppen milyen igazságtalanságot, galaktikus füllentést kör-e-mailezett, kinek mi a legújabb hitványsága, ki nyúlta le az ötletét, ki forgatta ki a szavait, ki idézte Önt a kontextusból "csak a lényeget" elsumákolva.  

 

 

 

Társas tudatosság

socialawereness.jpgLehet, hogy Önnek is van olyan kollégája, aki értekezleten, telefonon, a folyosón szeret sokat beszélni. Önnek millió dolga van és tudja, hogy X-szel "jó vigyázni", ezért eleve úgy kezdi, hogy megjelöli melyik témában áll a rendelkezésére, sőt, hozzá is teszi, légy szíves röviden. Közben Ön a wc kilincsét fogja.... És az egyébként aranyos, tündéri kolléga lelkesen csak mondja, mondja, mondja. És ez megtörténik egyszer, kétszer, tízszer, n tart végtelenszer. 

Lehetünk-e mi a "másik" oldalon? Lehet, hogy éppen mi vagyunk az elefánt a porcelánboltban?
Az érzelmi intelligencia tréningen gyakorolja majd a figyelem, a mások megértésének, a helyzet olvasásának készségét. Tudjuk, hogy mindenki ért a focihoz. Mindenki csalhatatlan biztonsággal állít fel komplex pszichológiai diagnózist egy másik emberről - holott fogalma sincs arról, hogy a másik egy mondattal korábban konkrétan milyen szavakkal mondott valamit, hogy közben milyen arcot "vágott". Néhány kellemes tréninggyakorlat vár Önre :)), hogy jobban megkímélje magát a mindennapok kudarcaitól. 

 

 


Kapcsolatok "menedzsmentje"
relationshipmngt.jpgAz érzelmi intelligencia 4. nagy pillére a (társas) kapcsolatok építése. A tréning eredményeként a társas kapcsolatok alakításában is előre fog előre lépni. Nyilván Ön is találkozott már olyan emberrel, aki a másodperc tört része alatt megállapította, hogy Önnek baja van és nyájasan érdeklődött: - Jól látom, hogy nem vagy jól? Vagy a legszebb: - Minden ok? Olyan szomorúan tűnsz!" Az érzelmi intelligencia tréning egyfelől abban is segít, hogy Ön a társas kapcsolatok során sok-sok bakit ne kövessen el, kellemetlen helyzetekbe ne vagy kevésbé fusson bele. Másrészről megtanul és gyakorol néhány olyan KÜLÖNÖSEN fontos készséget, amely az elfogadottságát, népszerűségét növeli. Például tréningezzük azt, hogy hogyan kell BESZÉLGETNI (!), hogyan kell viselkedni ha a folyosón találkozunk kollégával, tréningezzük, hogy hogyan kérdezzen, hogyan figyeljen.